Hundstallet lyfter viktiga frågor inom hundvälfärden

Att lyfta hundvälfärden och viktiga hundfrågor är något som Hundstallet arbetar aktivt med. Under söndagen bjöd Hundstallet in på Hasselbacken för panelsamtal. Carin Holmberg från Se Sambandet var på plats och berättade om sambandsvåld, något som vi Hundstallet ser mycket av. När det förekommer våld i nära relationer i ett hem med djur, är det stor risk att även djuret är utsatt för våld.  Sambandet ser likadant ut åt andra hållet, när djur utsätts för våld, finns det en överhängande risk att även människorna i hemmet är drabbade.

Sluta normalisera osund hundavel

Det blir allt vanligare att vi få ta del av bilder och videos på sociala medier där man tydligt kan se osund hundavel men vi är många som inte reagerar då det har blivit så pass normaliserat, detta måste vi sluta med. Under söndagen talade Emma Brunberg från Djurskyddet Sverige om just osund hundavel och vad vi måste göra för att minska detta. Alla djur ska ha rätt till normala kroppsfunktioner så som att kunna andas och röra sig obehindrat. Vi måste sprida kunskap om vad det lidande osunda hundavel leder till.  

Svårare ekonomiskt läge gör att färre söker veterinärvård

Det är allt svårare ekonomiska för många i samhället, något som gör att allt färre har möjlighet att betala för veterinärvård till sina hundar. På Hundstallet ser vi en negativ trend att de hundar som blivit omhändertagna av myndigheter är i allt sämre veterinärmedicinskt skick. En bild som berörda myndigheter delar.  Vi ser även att de privata förfrågningarna om omplacering beror på ekonomiska svårigheter i allt större utsträckning. Ungefär 50 procent av de privata förfrågningarna är hundarna dessutom oförsäkrade.

– Det finns en stor okunskap kring grundläggande skötsel av hund. Det är inte ovanligt att en tvåårig hund måste göra en omfattande munsanering när de kommer in till Hundstallet, berättade Lena Myrenius 

Att dela livet med en omplaceringshund

Att alla hundar ska få en andra chans är något som Hundstallet arbetar för varje dag och att få vara med när en hund flyttar till sin nya familj är underbart. Klara Doktorow berättade under söndagen om sin erfarenhet om att ta hand om en omplaceringshund. Det kräver tid, tålamod och kärlek. Att få se hunden landa i sitt nya hem och öppna upp sig är fantastiskt.  

– Nu kan jag inte tänka mig ett liv utan min hund Liz, berättade Klara Doktorow.

Vi hoppas att denna dag har öppnat upp för fler samtal om viktiga frågor när det kommer till hundvälfärden. Stort tack till alla som våra deltagare och gäster. Nedan följer några bilder från eventet.