Snart är det dags för MyDOG i Göteborg mellan den 3-6 januari. Hundstallet kommer att hålla fyra föredrag om vad vi på Hundstallet möter i vår verksamhet. Vi kommer även presentera några av våra hundar som söker ett nytt hem. Nedan presenteras de ämnen som vi kommer att diskutera.
Människans bästa vän – inte smuggelgods – den 3 januari 12.30-12.55
Hundsmuggling innebär ett systematiskt djurplågeri samt är ett stort samhällsproblem. Hundarna föds upp och transporteras under hemska förhållanden. Veterinär vittnar om att det inte är en fråga om rabies kommer in i landet utan när. Hur ska vi minska smuggelhundsproblematiken? Utan en efterfrågan finns ingen marknad men vad ska privatpersoner tänka på för att inte riskera att köpa en smuggelhund?
Deltagare:
- Per Leander, Generalsekreterare Hundstallet.
Samtalet modereras av Erika Garmelius, Kommunikationsansvarig på Hundstallet.
Mer information om deltagare följer inom kort.
Hur blir en hund farlig? – den 4 januari 12.30-12.55
Under året har det varit ett flertal debatter och diskussioner kring rasförbud. Statistik och studier visar dock att rasförbud inte leder till en minskning av olyckor, det finns till och med exempel på länder där incidenter med hund ökat efter infört rasförbud. Under detta panelsamtal kommer Hundstallet att lyfta vilka faktorer som vi ser kan göra en hund farlig. Det handlar om bristfällig uppfödarmiljö, oreglerad avel, sjukdom och smärta. Många gånger handlar det även om okunskap kring vad hundar behöver och att de försätts i situationer där de saknar stöd eller förståelse från sin ägare.
Deltagare:
- Caroline Alupo, Etolog, hundtränare och hundpsykolog.
- Irene Westerholm, Etolog och hundinstruktör, Hundläroverket.
- Emma Almquist, Etolog och hundinstruktör. Djurvetologen.
- Marie Lejon, Verksamhetschef Hundstallet Örkelljunga, Staffanstorp.
Samtalet modereras av Johnny Kroneld, Kommunikations- & Insamlingschef på Hundstallet.
Djursamlare – ett stort lidande för både människan och djuren – den 5 januari 12.30-12.55
Hundstallet upplever ett högt tryck på hundar som behöver hjälp att omplaceras. Under 2024 passerade runt 1000 hundar våra dörrar. En återkommande orsak till att hundar kommer in till Hundstallet är att människor samlar på djur likt människor samlar på saker. Ett stort problem och lidande för både djuren och människorna. Anledning kan bland annat vara på grund av psykisk ohälsa, en kennel som går överstyr eller skilsmässa som leder till depression och en ekonomisk utmaning. Hur ser situationen ut i samhället idag och vad ska vi göra för att hjälpa både våra djur och människor i samhället?
Deltagare:
- Frida Larsson, Verksamhetschef på Hundstallet Alingsås.
- Carin Holmberg, Fil.dr i Sociologi & Ordförande Se Sambandet.
Samtalet modereras av Johnny Kroneld, Kommunikations- & Insamlingschef på Hundstallet.
Mer information om deltagare följer inom kort.
Möt Hundstallets hundar – den 6 januari 12.30-12.55
Hundstallet upplever ett högt tryck på hundar som behöver omplaceras och det finns många olika anledningar till att en hund kommer in till Hundstallet. Det kan vara på grund av exempelvis vanvård, djursamlarärende eller hittehundar. Vi kommer att presentera och berätta om några av våra hundar som söker ett nytt hem och även omplaceringsprocessen.
Ni finner oss i vår monter B06:03 med hundar och infomaterial. Varmt välkomna att besöka oss!