Hundstallet ska hjälpa fler hundar – expanderar verksamheten i södra Sverige

Till Hundstallet kommer fler och fler hundar som omhändertagits av myndigheter på grund av missförhållanden. För att möta samhällets kraftigt ökade behov utökar Hundstallet nu verksamheten. Under 2024 slår vi upp dörrarna till en ny anläggning i Örkelljunga, Skåne – för att fler hundar ska få chansen till ett bättre liv och hitta nya hussar och mattar.

– Det känns fantastiskt att vi växer och att vi kommer kunna rädda fler hundliv. Vi har haft ett mycket högt tryck från myndigheter men också privatpersoner där fler och fler hundar behöver omplaceras. Vi befinner oss på en resa där vi både vill hjälpa fler hundar att hitta nya kärleksfulla hem, men också höja kunskapsnivån om hundägande i samhället för att bidra till långsiktig förändring, säger Per Leander, Generalsekreterare på Hundstallet.

Fler och fler hundar behöver hjälp genom Hundstallet till följd av ett ökat samarbete med myndigheter, men även genom privata ansökningar där vi upplever att hundarna är i ett sämre skick än tidigare. Under 2023 tog vi emot över 830 hundar. En ökning med ca 45 procent i jämförelse med föregående år. Vi har sedan flera år tillbaka haft som ambition att växa verksamheten för att kunna möta samhällets ökade behov. Något som vi på lång sikt vill förändra genom ökad kunskap gentemot alla hussar och mattar.

Tack vare våra otroliga givare får vi bättre förutsättningar att göra skillnad för alla hundar i samhället. Vårt uppdrag består av att omhänderta, vårda och omplacera hundar, men också att förhindra att en hund behöver hamna hos oss. Vi ser att fler hundköpare måste läsa på om vad den nya lurviga familjemedlemmen faktiskt kommer behöva, innan man köper hund.

Den nya anläggningen i Örkelljunga blir det fjärde stallet som Hundstallet öppnar, där det idag finns stall i Stockholm, Alingsås och Staffanstorp. Hundstallet i Örkelljunga ska nu anpassas för att göra det så bra och trivsamt som möjligt för hundarna som kommer att vistas där. I det ingår även att följa de lagar och föreskrifter som finns för maximal hänsyn till hundvälfärd, säkerhet och arbetsmiljökrav – där de första hundarna väntas välkomnas under året.