Vi lever i en orolig tid med mycket rädsla och oro i omlopp. Hur påverkar det oss och förhållandet till våra hundar? Hur kan vi hitta lugn i stormen? Vi bad folkkäre psykologen och terapeuten Allan Linnér om råd.
text: Milena Bergquist foto: Hanneke Bonthuis
Covid-19 påverkar allas våra liv i någon form. När vi slår på tv, radio eller vistas på social media översköljs vi av larmrapporter och information. Det kan vara mycket svårt att förhålla sig till allt detta, att inte förlora sig i oro och rädsla. Hur påverkar detta våra fyrbenta följeslagare? Vi vet ju att hundar är experter på att känna in hur en människa mår. Allan Linnér hjälper oss att hitta förhållningssätt som mitt i krisen kan leda till lugn, tröst och glädje.
Hur påverkar oro oss människor?
– Att känna osäkerhet, oro och rädsla i denna tid är högst rimligt. Det finns en anledning att vara rädd. Rädsla kan i bästa fall hjälpa oss att fatta kloka beslut där vi kan göra yttre förändringar som är bra för oss. Men oro och föreställningar om vad som skulle kunna ske kan göra att känslorna drar iväg med oss, vare sig det är rimligt eller ej. Det kan skapa stress och ångest. Rädsla är en känsla. Känslor kan vara obehagliga och komma vare sig vi vill det eller inte. Viktigt är att erkänna känslan. Jag känner så här nu. Och inte döma sig själv. Och sedan kan man fråga sig om känslan är rimlig, hur rädd behöver jag vara just nu? Man kan göra som man gör med barn och ett monster under sängen. Jag märker att du är rädd, ska vi kika under sängen?
Hur påverkar vår oro våra hundar?
– Hundar fångar upp vår rädsla genom stresshormoner som utsöndras, vårt tonfall och våra handlingar. Jag tänker att det inte är någon skillnad mellan ett förhållande till en hund och till en närstående människa. Därför är det viktigt att vi väljer i vilka ögonblick vi vill dela och sprida vår oro, om det är möjligt. Hundar, precis som människor, behöver stabilitet och kontinuitet. Varken människor eller djur mår bra av att rädsla ständigt färgas in i våra samspel. Oro och rädsla smittar. Därför är viktigt att försöka härbärgera sin rädsla efter bästa förmåga. Men inte att hålla det för sig själv. Det är hjälpsamt att dela sina tankar med en annan person. Att våga känna och dela. Oroliga tankar som lämnar kroppen tappar kraft. Det är som med trollen. När de kommer ut i ljuset, försvinner de.
Jag hörde en gång någon fråga en pappa om hur man skulle vara som förälder. Pappan svarade: ”Varm, stabil och tydlig”. Det kan man säga om en hundägare också, tycker jag.
Hundar har ett sätt att visa vad de vill och hur de tolkar dig, till exempel genom att buffa på dig. Lyssna på hunden. Vad säger den? Var närvarande.
Hur kan vi göra för att hitta lugn när tankarna skenar?
– Här gäller det att mobilisera sitt eget omsorgssystem. Vad kan göra mig lugn? Ett sätt är att tala med sig själv som när man talar till ett barn. Vad behöver jag för att känna mig trygg? Det kan vara individuellt. Kanske att ta en promenad eller ett varmt bad. Eller ringa en vän som du litar på och vet att du kan prata med.
Ett annat sätt att hitta lugn kan vara att reglera sitt nyhetsintag. Att kanske bara se ett, två eller tre nyhetsprogram per dygn. Att fråga sig: vilka källor litar jag på och kanske bestämma sig för att bara lyssna på dem. Det är så lätt att förlora sig i det snabba nyhetsflödet av all information. Därför är det bra att minska på det.
Vad kan du och din hund göra?
Låt hunden hjälpa dig att hitta lugn. Gå ut i skogen, vistas där mer och längre än du brukar. Du kan göra mer saker tillsammans med din hund. Aktiviteter som ni båda tycker om som att träna, leka eller bara låta hunden ligga nära dig i soffan. Ha roligt. Ett annat sätt att lindra oro är att tala med din hund. Berätta vad du är rädd för, berätta om din oro, dina hemligheter som du kanske inte vill dela med någon människa. Det är inte tokigt alls, tvärtom. Som vi sa om trollen…
I isolering i hemmet är det lätt att känna stor ensamhet. Vad göra?
– Var rädd om det nätverk och de kontakter du har. Många underskattar värdet av dessa. Ring, mejla, möts på nätet. Det är också viktigt att skapa rutiner om man jobbar hemifrån. Gör som om du skulle till jobbet och vara på jobbet. Skapa strukturer och ritualer som du mår bra av. Duscha, klä på dig och så vidare. Både människor och hundar mår bra av rutiner. Det skapar stabilitet. Ingen mår bra av att allt flyter.
Allan Linnér
Under sju år var Allan programledare för Radiopsykologen i P1. Med sin klokhet och lugna röst guidade han många till ökad självkännedom. Om och kring dessa samtal kan man läsa mer i boken ”Vi slog följe en stund” som kom ut på Natur & Kultur 2019. Allan och hans familj har haft en rhodesian ridgeback och en irish soft coated wheaten terrier. Och en katt. Så småningom kan det bli en hund från Hundstallet.