Det nya förslaget till ny djurhälsolag innebär att Tullverket inte längre kommer kunna stoppa fordon för att söka efter hundar. Detta kan leda till att hundsmugglingen kommer att öka ytterligare. Förutom att detta innebär ett stort lidande för hunden, risker vi även att få in bland annat rabies igen i Sverige. Detta beskriver generaldirektörerna för Jordbruksverket och Tullverket i en debattartikel i Dagens Nyheter.
I Dagens Nyheters debattartikeln står det att läsa följande:
”I förslaget till ny djurhälsolag tar man bort sällskapsdjur och andra levande djur från inregränslagen. Det innebär att Tullverket inte skulle ha rätt att stoppa ett fordon för att söka efter hundar. Vi skulle heller inte kunna omhänderta hundar i väntan på besked från Jordbruksverket om vad som ska ske med hunden. I praktiken skulle förslaget, om det blir lag, innebära fri lejd för de kriminella som ägnar sig åt smuggling av sällskapsdjur.”
Läs hela debattartikel här.
Pandemin har lett till att fler skaffar hund. Detta skapar en större efterfrågan och priserna ökar, vilket inte går obemärkt förbi kriminella grupper. De ser sin chans att tjäna pengar. Det går att köpa en valp för cirka 2000 kronor i en valpfabrik i till exempel Polen. Dessa valpar kan sedan säljas allt från 6000 kronor till 30 000 kronor i Sverige.
Det kan var svårt att inse att man bidrar till djurplågeri, smittspridning och en organiserad brottlighet genom att köpa en smuggelhund, vilket gör det otroligt viktigt att vara påläst om detta. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på innan du köper valp.
Namninsamling
I samband med detta nya lagförslag har nu SKK anordnat en namninsamling för att politiska åtgärder ska ske och att regeringen ska se över regelverket för hundimport och vidareförsäljning av importerade hundar. Namninsamling ska senare överlämnas till våra beslutsfattare. Läs mer här.
Ett exempel på kraftfulla åtgärder är den lagstiftning som infördes i Storbritannien 2020 – Lucy´s law och reglering av e-handeln och annonsering av hundar. I dag finns inga minimikrav i Sverige för att sälja hundar över nätet, men det finns i andra länder i Europa.
Läs även Jordbruksverkets rekommendationer för att köpa hund på tryggt sätt här.