En meningsfull vardag är viktigt för alla hundar. Men kanske extra betydelsefullt för att en hundstallshund ska få en
harmonisk och rolig tid innan den flyttar vidare.
– Vi går igenom alla nya hundar när de kommer in till Hundstallet, berättar Elin som är hundpedagogansvarig på Hundstallet i Skåne, både fysisk och mental status. Det är avgörande för hur vi tränar framåt, eftersom det sällan finns information om de omhändertagna hundar som kommer in via myndigheten. Vi får även in en del privata omplaceringar där det finns mer uppgifter.
För Hundstallet är det viktigt att alla hundar får rätt förutsättningar, därför gör vi alltid ett noggrant grundjobb.
Hundens egen träningsplan
Alla hundar har olika utgångsläge och behov, därför får de också en egen träningsplan. Vissa hundar kommer från utsatta miljöer, är i dålig kondition och behöver vila, andra har stora behov av aktivering från start. Utgångspunkten är alltid vad den specifika individen behöver för att må så bra som möjligt.
– Vi tittar på dagsformen, eventuella skador, temperament, över- eller undervikt. Utifrån det gör vi ett träningsschema
för varje hundstallshund. Men det är inte riktigt vad det låter som, förtydligar Elin.
Hundstallets träningsschema omfattar hela hunden och handlar inte bara om träning och aktivering. Exempelvis färgkodas alla hundar. Grön betyder att hunden kan hanteras av alla, inklusive volontärer. Röd att det bara är hundskötarna som får hantera hunden. Det finns några fler nyanser däremellan. I träningsplanen finns också en kort bakgrund om hunden och annat som kan vara viktigt att veta. Exempelvis vad man ska tänka på under promenaden. Hunden kanske inte tycker om att gå i sele, gör utfall vid möten eller fungerar bättre om man går rundor istället för rakt fram och tillbaka samma väg.
Lek, promenader och samvaro
– När det gäller aktiviteter fokuserar vi på berikning, snarare än på att ändra beteenden, säger Elin. Vi tränar på att hundarna ska bli så trygga som möjligt, men det riktiga arbetet med hunden börjar när den flyttar till det nya hemmet.
Istället riktar vi in oss på att hunden ska må bra och lyckas med det den gör för stunden. Därför utsätter vi inte heller
hundarna för, för svåra situationer. Det är redan en mer stressad miljö än normalt att bo på Hundstallet, så det är viktigt att balansera upp det.
Hundstallet fokuserar på aktiviteter som ger berikning, framförallt genom lek, promenader och samvaro. Vissa hundar vill och behöver utmaningar, andra har behov av lugn och ro tillsammans med en person de lärt känna, några hundar behöver variation för att inte bli uttråkade.
Alla gillar olika
Hundstallet i Skåne har en stor träningshall för olika typer av inomhusträning. En perfekt plats när det är för varmt, blött eller kallt ute. Det är en ombyggd lada med högt i tak, konstgräs och bra belysning. Här finns olika typer av tränings- och aktiveringsredskap, även för olika hundsporter som agility.
– Möjligheten finns, även om hundsport inte passar alla hundar, säger Elin. Vi försöker anpassa oss till hundarna. Det innebär ofta en bra grundträning med lek och motion. Men det ska såklart vara givande dagar för varje hund. Vi hade
exempelvis en jakthund här för ett tag sedan, självklart såg vi till att den fick utlopp för sitt behov av att spåra. Det gäller alla brukshundar som bor här, fortsätter Elin, vi ger dem uppdrag så de får jobba. Leksakssök är exempel på en aktivitet där övningarna enkelt kan göras svårare och svårare när hunden behöver utmanas mer. Det finns också en sandlåda i rastgården för de hundar som har behov av att gräva.
I Skåne ligger Hundstallet vid åkrar och grusvägar som kan bli enformiga för hundarna, men det finns bil så att
hundarna kan komma ut i skog och mark. Skogspromenader med naturliga hinder i form av stock och sten är bra balansövningar och träning i kroppskontroll. Promenader överlag är bra så hunden får använda sin nos.
– Vi jobbar mycket med nosarbete. Både med viltspår och personspår men också med enkla aktiviteter utmed vägen
som att gömma godis i gräset. Att bara strosa runt och nosa sänker pulsen. Många av Hundstallets hundar har behov
av det. Vi har också utrustning för att öva NoseWork, även om den inte används så mycket. Det är lätt att öva in fel när
man går in på en specifik sport. Då är det bättre att den som köper hunden får träna från start, så vi inte har förstört den för det nya hemmets framtida träning.
Sådant som kan ses som vardagslydnad anpassar vi efter varje individ. För vissa hundar skulle ”sitt, stanna kvar” bli ett för stort krav för hunden i den här miljön, medan andra hundar känner stolthet i att lära sig en sådan sak. I träningshallen har vi även möjlighet att träna rallylydnad och det är mycket uppskattat av vissa hundar. Det är ju en sport som på ett mer lekfullt sätt tränar in olika lydnadsmoment.
Tid för köttbullar
Alla hundar på Hundstallet får minst trettio minuters aktivitetstid tre gånger om dagen. Det kan bli mer, beroende på hur många hundar som bor på Hundstallet just då, men aldrig mindre.
– Utöver den schemalagda tiden har vi här i Skåne något vi kallar ”lös innanför planket”, berättar Elin. De hundar som
kan det, får springa fritt där när vi städar i deras boxar. Det finns hundar som inte kan, vill eller ska aktiveras så mycket. De hundarna får ändå lika mycket aktivitetstid som alla andra hundar, men i stället kanske det innebär mer mys i boxen. För samvaro och kontakt med människor är också berikning.
– Vi försöker anpassa oss och gör saker som varje hund behöver. Nöjda och glada hundar är alltid målet.
Text: Lotta Ekberg Foto: Hanneke Bonthuis