Storleken har betydelse

Dålig munhälsa och fetma. Det är de största problemen för små hundar. Vi pratar då om hundar under tio kilo.

(John-Filip med 4 kilo Elvis – bild ovan)

En av Hundstallets veterinärer John-Filip Lundin tycker att han låter tjatig, men vikten av att vårda hundens tänder, tål att upprepas. Och speciellt noggrann måste man vara när det gäller små hundar. 

– Vi får in så många små hundar här på Hundstallet med inflammerat tandkött och tandlossning. Detta plågar hundarna. Tyvärr är hundar tåliga och visar inte detta. Men det finns tecken: Hunden springer glatt fram till matskålen, men stannar och äter inte. Den inser då att det gör ont att äta. Blandar du färsk- och torrfoder kan man också se att den lämnar de torra, svårtuggade bitarna. Gå till veterinären!

Hur ska man hantera en liten hunds tänder?

Det är viktigare att borsta tänderna på en chihuahua än på en schäfer. Men alla hundar behöver det! Genetiskt så drabbas småhundar av fler tandproblem. En liten hund har lika många tänder som en stor, men på mindre yta, vilket gör att de ofta sätter sig omlott. Hundar får inte karies, det är tandsten som leder till inflammationer och tandlossning.

Hur ofta ska man borsta?

Helst två gånger om dagen. Morgon och kväll. Men, en gång om dagen är bättre än ingen gång. Tycker man sig inte ha tid, borsta då två gånger i veckan. Eller bara en gång. Det viktigaste är att göra det regelbundet. Det är ingen idé att börja med en procedur som man inte orkar upprätthålla. Det går inte alltid att stoppa processen när problemen redan uppstått. Ser du att din hund lätt får tandsten, gå oftare till veterinären och få hjälp. 

Varför är små hundar ofta överviktiga?

­­– Det är mycket lättare att ge lite för mycket mat till en liten hund. Du kollar mängden i förhållande till kroppsvikt på baksidan av foderförpackningen. Och så höftar du kanske med skopan. För en stor hund spelar det inte så stor roll att den får några gram för mycket, men för en liten hund gör det stor skillnad. Egentligen tycker jag att man ska väga fodret till en liten hund.

Är små hundar sjukare än stora?

– Sjukdomar drabbar alla raser. Det beror på att man avlar in problem. Minihundar på under ett kilo löper något större risk för problem än en som väger över fem kilo. Den lilla kroppsstorleken ska rymma allt som finns hos en stor hund, så det säger sig självt att varken hjärna, hjärta eller till exempel tarmar mår bra när de ska trängas ihop.