Hundstallet ger ut barnbok – ”Vem vill ha Sumpen?”

Vem vill ha Sumpen? Så heter
 Hundstallets nya barnbok, som handlar om en hund som hamnar på just Hundstallet. Inspirationen har författaren Gun Jacobson hämtat från verkliga hundstallshundar, vars öden ligger till grund för berättelsen.

Sumpen omslag

Klicka för större bild.

Text: Karin Wallén

Gun Jacobson har länge jobbat med bild, text, formgivning och animerad film. Mest känd är hon kanske för att ha gjort den tecknade vinjettfilmen till barnprogrammet Björnes magasin, som många lärt sig känna igen genom åren. Men det är inte bara den stora mjuka björnen som ligger henne varmt om hjärtat – hon har alltid gillat hundar, och hade fram till i vintras en storpudel. När den dog började hon tänka på vad hon skulle kunna göra för Hundstallet, som hon följt genom åren.

Gun Jacobson

Klicka för större bild.

Historier för alla åldrar

– Man blir så gripen av alla hundar, och alla människor som jobbar med dem. Här finns ju fantastiska historier för alla åldrar, och jag tänkte att jag ville skildra dem, säger Gun Jacobson.
Hon har tidigare gett ut barnböcker i samarbete med andra författare, bland annat den populära Vinga på villovägar och Simons anka. Den här gången står hon både för illustrationer och text, och överskottet från försäljningen kommer att gå till Hundstallets verksamhet.

Baserad på verkliga hundar och händelser

Huvudkaraktär i boken är hunden Sumpen, som bor med en äldre dam som heter Britt. De har ett bra liv ihop, men när Britt blir dålig och åker in på sjukhus blir Sumpen kvar hemma. Till slut hamnar han på Hundstallet. Där träffar han både människor och hundar och blir även insatt i andra hundars öden. Den första hunden han träffar är rottweilern Freja, som precis som de andra hundarna i boken bygger på verkliga hundar som passerat genom dörrarna i Åkeshov.
 I slutet av boken får man se de verkliga hundarna på bild.

Ville inte förmänskliga hundarna

– På något sätt pratar ju hundarna med varandra i boken, men jag har varit noga med att inte förmänskliga dem. Jag ville inte att de skulle vara utklädda och gå på två ben och sånt, det var viktigt för mig att de får vara hundar i boken. Av respekt för hundarna, deras historier och alla som jobbar med det.
Under ett halvår har Gun Jacobson fullständigt gått in i arbetet med
boken, och gjort mycket research
både genom att läsa och prata med personalen. Hon har besökt Hundstallet ett flertal gånger, och är imponerad över det engagemang som finns hos dem som jobbar som anställda och volontärer.

Morgan och Sumpen tränar.

Klicka för större bild.

Sorg och humor

– Jag ville skildra solskenshistorierna. Att det går att rehabilitera så många hundar är otroligt, men det visar hur duktig personalen är också. Det kräver ju mycket arbete, säger Gun Jacobson, och fortsätter:
– Visst finns det en del sorgliga partier, och jag har lagt ner mycket tid på hur man ska skildra det som är jobbigt på rätt sätt. Men det är mycket humor också, annars kan man inte ta in det. Och det slutar bra.

För hela familjen

Boken vänder sig till barn från fyra år och uppåt, och 
kan säkert uppskattas av hela familjen. ”Vem vill ha Sumpen?” säljs via Hundstallets webbutik och kan även komma att säljas hos vissa bokhandlare och djuraffärer. 
Hundstallets vice ordförande Pekka Olson är mycket glad över att Gun Jacobson velat skriva och illustrera barnboken om Sumpen:
– Boken kan göra Hundstallet känt i en vidare krets. På det här viset når man ut både till barnen och deras föräldrar, och det kan skapa en samsyn för att hundar som haft det svårt kan behöva en andra chans.

Här kan du köpa boken

Det går att köpa boken på Hundstallet, i vår webbutik eller genom att betala 215kr (175 för boken + 40 i frakt) till Hundstallets Plusgiro 90 05 57-0 och få boken hemskickad. Märk betalningen med antal böcker och ”Sumpen”. (OBS! ”Vem vill ha Sumpen” är nu slut och finns ej längre tillgänglig via Hundstallet)