Varför behövs jourhem? Del II

Vartefter dagarna och veckorna gick tinade Sasha långsamt upp. Hon började sova lugnare på natten och blev mer nyfiken på våra promenader. Vi åkte på utflykter till havet och hon blev tydligare med vad hon tycker om och vad hon helst slipper: hon tigger mat högljutt och gör konster för att få uppmärksamhet, hon tycker om att krypa in under altanen och snoka efter grävlingar och gräva gropar och hon älskar att rulla i gräset och springa små ärevarv runt huset. Att få ögondroppar eller att bli lämnad ensam vill hon helst slippa. En dag tappade hon bort mig när vi var ute och pysslade på tomten och när jag kom runt husknuten stod hon med framtassarna mot ytterdörren och spanade in genom fönstret efter mig. Jag kunde inte låta bli att skratta när jag såg henne och hon blev mycket glad när hon hittade mig igen. På kvällarna kom hon och hämtade mig när hon tyckte det var dags att gå och lägga sig och det uppstod snart en maktkamp om vänster sida i sängen, den sida vi båda bestämt oss för var vår egen sida. Jag gav till slut upp och sov på höger sida istället. Man får helt enkelt välja sina strider…!  

Det blev roliga månader som tillfällig hundägare. Jag kände att jag gjorde en insats för en hund som behövde mig och jag fick sällskap och närhet på köpet. Sasha fick en chans att visa vem hon var och vad hon behöver av sitt framtida hem. Hon fick chans att landa och visa vilken sprudlande individ hon verkligen är, något som inte gick att se på samma sätt när hon satt på stallet. Informationen man som jourhem kan ge är mycket värd för omplacerarna när de letar efter ett nytt hem åt hunden. Det som är lättare att se i hemmiljö än på stallet är bland annat vilken aktivitetsnivå hunden har, vad den tycker om att göra och vad den har för personlighet. Hundens reaktioner kan vara olika när den bor på ett hundstall jämfört med när den bor i ett hem.

Vissa hundar är utåtagerande i stallet men lugna i en hemmiljö medan andra blir introverta i stallet men lever ut när de får mer plats. Hur hunden reagerar när det ringer på dörren, när den ser barn som leker, hör ljud från grannar, får hundmöten på promenaden eller hur mycket den vaktar är också saker som blir tydligare i hemmiljö. Genom jourhemmet kan man därför få en bra bild av vilken sorts husse eller matte som skulle vara den bästa matchningen för just den hunden. Samtidigt ger tiden i jourhem hunden en chans att vila från stallmiljön och få en egen människa en stund.  

När det var dags att lämna tillbaka Sasha till stallet var det med tungt hjärta, hon hade ju kommit att bli som min egen. Att komma hem till ett tomt hus, att få sova på vänster sida av sängen igen och att inte längre få en vänlig liten nos i knävecket när hon vill bli klappad kändes väldigt tomt. Men vetskapen om att jag gav henne en chans att hitta sitt alldeles egna hem snabbare än vad hon kanske annars hade gjort gör det värt det. För alla hundarna på Hundstallet längtar hem – deras sätt att visa det ser bara lite olika ut. Och det värmer mig att jag kan få hjälpa till med att göra resan dit lite enklare för några av dem.   

/Bodil  

Hundstallet behöver både helghem och jourhem. Vissa hundar tycker det är toppen med helghem men det kan bli stressigt att åka fram och tillbaka mellan jour och stall många gånger, därför är en längre sammanhängande tid är oftast det bästa för hunden så den hinner landa ordentligt. Läs mer här om att bli jourhem.